Weert Weurt Wessum

20 okt

Vandaag was topo-dag. Als iemand me nu vraagt welk water het Wilhelminakanaal met het Hollands Diep verbindt, weet ik het antwoord wel: de Mark. Zo kan ik je ook vertellen hoe je vanuit Groningen naar Assen vaart: via het Noord Willemskanaal, en hoe van Terneuzen naar Gent – oké, dat laatste is nogal een weggevertje.

Dat er drie waterwegen zijn die Maas en Waal verbinden en welke sluizen je aantreft in a) het kanaal van Sint Andries (de middenweg), of in b) het Maas Waalkanaal tussen Nijmegen en Cuijck (de meest oostelijke vaarweg) heb ik inmiddels ook best aardig op een rijtje: respectievelijk Sluis Sint Andries en Sluis Weurt – te Weurt. Niet te verwarren met Weert, want dat ligt aan de grens met België, in de buurt van Wessum. Inderdaad: van het Wessem Nederweert kanaal. De Zuid Willemsvaart, die Maastricht met Den Bosch verbindt, sluit hier op aan.

De sluis in c) de Afgedamde Maas (de meest westelijke verbinding tussen Maas en Waal), ook wel ‘Andelse Maas’ genoemd, heet heel begrijpelijk Sluis Andel. Voor Sluis Gaarkeuken bij het Prinses Margrietkanaal, of Sluis Ternaaien bij het Julianakanaal, zie ik niet zo snel een even logisch verband. Laat staan een koninklijk. Overigens staat het Maximakanaal niet in de toetsmatrijs van het CCV, evenmin als Sluis Empel. Misschien zijn die twee nog niet helemaal ingeburgerd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: