Dragon in een potje

16 jun

IMG_1976Afgelopen maandagavond kreeg ik plotseling de fermenteergeest en maakte opnieuw een kilo kimchi. Dit keer gewoon met wat er in huis was: een Chinese kool, het groen van een prei, 1 rode ui, 3 kleine peentjes, een duim verse gember, aardig wat tenen knoflook, 2 flink uitgevallen ansjovis filetjes, een scheut maple leaf siroop – en last but not least: 3 flinke eetlepels Koreaanse pepervlokken. Na 2 uur zouten en goed uitgespoeld mengen met de pasta-massa van overige ingrediënten, miste mijn Chinese kool alleen toch nog net dat ene smaakaccentje.

IMG_2029In dit stadium viel mijn oog op het potje dragon dat ik tot dan toe alleen steeds trouw water gaf. Na een etentje bij Mevrouw Meijer had ik het plantje meteen aangeschaft, want dat zacht zoet anijzige kruidje dat je nauwelijks ergens vers kunt kopen is werkelijk verrukkelijk bij in roomboter gestoofde vis, of in combinatie met kip en citroen. Alleen kwam het aldoor zover helemaal niet. Vermoedelijk weerhielden andere boeiende bezigheden me?

Nou is het mooie van fermenteren dat je na je voorbereiding kunt volstaan met af en toe de al te enthousiaste bubbels helpen ontsnappen. Verder is het eigenlijk alleen nog een kwestie van wachten. En proeven of de verlangde fris zure tinteling zich al heeft ontwikkeld. Helemaal vanzelf. IMG_2033

(Ik denk dat deze dragon-kimchi morgen wel de koelkast in kan.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: