Dit vuur dooft nooit

7 mrt

Het boekje met korte verhalen van V. Swchwrm was nergens te vinden, dus pakte ik maar een serieuzer werk om in het zonnetje te zitten lezen.

‘Het doet me denken aan wat een andere strijder, kameraad Bager, tegen me zei, in een grot in de bergen bij Șengal. Ik opperde dat vijanden als ISIS of de Turkse staat toch net zo goed een sterke ideologie hebben, wat je ook van die ideologie mag vinden. Hoe lukte het de PKK dan ISIS te verslaan, terwijl ISIS veel betere wapens had? Bager zei: ‘ISIS vindt in ons voor het eerst een ideologie tegenover zich die sterker is dan de hunne”.’ (uit: Dit vuur dooft nooit)

Fréderike Geerdinks jaar bij de PKK resulteerde in Dit vuur dooft nooit (2018). Het boek kwam uit in een periode dat mijn aandacht, zonder logische aanleiding maar onontkoombaar naar een uit het oog verloren dierbare trok. Hoe zou het met hem gaan? Was hij nog in leven? Sindsdien ligt hier een exemplaar in het zicht en pak ik het zo nu en dan op, alleen niet vaak en lang genoeg om het uitgelezen en wel in de kast op te bergen, of door te geven.

Als ’s morgens de nieuwe dag nog als een leeg wit blad vol goede intenties voor me ligt, komt de laatste dagen steeds een en dezelfde oude melodie in mijn hoofd. Het is de song die ik hem in mijn toenmalige tuin, ontwapenend hoorde neuriën. De herkenning bracht aanvankelijk een interessante mengeling van ontroering en blijdschap teweeg. Hij leeft nog, wist ik.

De dag erop kwam hetzelfde liedje voorbij in een gelikte commercial, voor god mag weten welk product, terwijl ik naarstig naar nieuws uit Oekraïne speurde. Dat zette het toch in een iets ander licht. Nu kleurt het ’s morgens mijn dag precies genoeg om de moed erin te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: